Kakor
Kanelkaka, Sonjas goda formar, lussekatter, chokladbröd, kola- o kardemummasnittar, bondkakor, kokosmazariner, chokolate chip cookies, sockerkringlor, äppelkakor, havreflarn, mjuk pepparkaka, vinbärskaka, rice krispies-tårta
Kanelkaka
2½ dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
175 gram smör
2½ dl socker
2 ägg
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Fyllning: 1 dl strösocker blandat med 2 tsk kanel
Blanda gräddfil och bikarbonat. Rör matfett och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda vetemjölet med vaniljsockret, bakpulvret och saltet och rör ner blandningen i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.
Varva smet och fyllning i en smord och bröad form ca 2 liter. Avsluta med att strö kanel och socker över ytan. Grädda ca 1 tim i 175 graders ugnsvärme på en av de nedre falserna.
Stjälp upp kakan på t.ex. ett extra fat och vänd igen så att den knäckiga ytan kommer uppåt.
Sonjas goda formar
Deg:
1 ägg
4 hg margarin
3 dl socker
vispas med degkrokar.
Rör i
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Lägg i drygt 1 tsk deg i muffinspappersformar. Grädda 15 min i 175 gr
Fyllning:
150 g margarin
4 msk grädde
2 msk kakao
2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 hg hackade nötter
Fyllningen kokas i några minuter. Lägg fyllningen i kakorna, grädda ca 5 min
Lussekatter
150 g smör
0,5 l röd mjölk
50 g jäst för söt deg
250 g kesella 10%
0,5 g saffran
1,5 dl socker eller vit baksirap
1 tsk salt
1,8 l vetemjöl (använd gärna special)
ägg till pensling
russin
Smält smöret, tillsätt mjölken och saffran. Låt blandningen bli fingervarm. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen och blanda samtliga ingredienser i en bunke eller assistent, men spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt i ca 40 min. Ta upp degen på ett bakbord och knåda igenom den ordentligt. Forma fina lussekatter.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och tryck i några russin. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 20-30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla de färdigjästa lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5-10 min. Låt svalna på galler.
Chokladbröd
100 g smör
1,2 dl socker
1 ägg
½ msk vaniljsocker
2 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ägg och pärlsocker till pensling
Hacka samman alla ingredienser och blanda till en jämn deg. Låt degen vila i kyl en stund.
Dela degen och kavla eller tryck ut den i 2-3 cm breda längder, direkt på plåten. Längderna ska vara högst en halv cm höga. 3-4 längder per plåt är lagom. Pensla längderna med ägg och strö på pärlsocker.
Baka längderna i 200 grader, cirka 10 min. Innan kakorna svalnat skär du snett över längderna med en vass kniv. Gör kakorna 2-3 cm breda.
Kola och kardemummasnittar
Sätt ugnen på 175 gr
100 g mjukt smör
1 dl råsocker strö
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
½ tsk malen kardemumma
2 krm ingefära
Mixas i matberedare eller med elvisp.
Tillsätt 2 dl vetemjöl och ½ tsk bikarbonat och blanda in helt kort. Stjälp upp på mjölat bakbord, dela i 3 delar och forma plåtlånga längder. Lägg på bakpappersklädd plåt och baka i 10-12 min. Låt svalna någor och skär sedan i bitar.
Bondkakor
100 st
200 g smör
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
1 dl hackad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Rör samman smör, socker vaniljsocker och sirapen. Tillsätt mandeln och mjölet blandat med bikarbonaten. Forma degen till rullar. Låt dem vila på kallt ställe tills de är hårda. Skär dem i skivor och lägg kakorna på plåt. Grädda mitt i ugnen i 175 gr värme ca 8 min.
Kokosmazariner
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl socker
½ ägg
100 g margarin
Blanda ihop till en mördeg, tunna ut degen i aluminiumformar.
Fyllning:
50 g margarin
½ dl strösocker
1 stort ägg
25 g blockchoklad
2 msk apelsinmarmelad
2½ dl kokosflingor
Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda i ägget och blockchoklad, apelsinmarmelad och kokos. Rör om väl.
Fyll kakformarna med kokossmeten. Grädda 15 min i 200 gr.
Chocolate Chip Cookies
Ingredienser:
125 g smör
1 dl farinsocker
100 g mörk choklad (helst minst 55% kakao)
50 g salta jordnötter
1 st ägg
1 tsk bakpulver
0.5 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
Mät upp smör och farinsocker. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blir mjukt.
Hacka under tiden chokladen och jordnötterna. Använd en stor vass kniv så går det snabbt och enkelt på en skärbräda.
Vispa eller rör ihop smöret med farinsockret. Använd gärna elvisp med vispar.
Tillsätt ägget och rör ihop eller vispa några sekunder med elvispen till en jämn smet.
Tillsätt bakpulver och rör eller vispa med elvisp några sekunder till en jämn smet.
Tillsätt havregrynen och vetemjölet. Rör eller vispa med elvispen på lägsta hastighet till en jämn smet.
Tillsätt den hackade chokladen och jordnötterna och rör ihop till en jämn smet eller använd elvisp på lägsta hastighet.
Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter och svep in den i plastfolie. Kakdegen är väldigt kladdig, så lägg den gärna direkt på en bit plastfolie och forma den för att minska på kladdandet. För en sats kakdeg så ska rullen bli ungefär 25 centimeter lång.
Lägg kakdegsrullen i frysen i 30 minuter (eller längre tid, upp till 3 veckor).
Ta bort plastfolien och lägg den frysta hårda kakdegen på en skärbräda.
Skär ca 1 cm tjocka skivor med en vass kniv. En stor kött- eller grönsakskniv är att rekommendera.
Lägg kakorna på plåtar. Tänk på att ha ganska stort avstånd eftersom kakorna flyter ut en del. Avståndet jag hade på bilden är i minsta laget.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna på plant underlag utan bakhandduk.
Sockerkringlor 40 st
50 g jäst
200 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
800 g (ca 1,3 l) vetemjöl
Pensling och garnering: smält smör
1 dl socker
1 msk vanllinsocker
Smält jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, låt degvätskan bli fingervarm, och slå den över jästen. Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och 1,2 l av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 40 bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd på ca 30 cm. Forma längderna till kringlor. Låt kringlorna jäsa övertäckta med bakduk, på smorda plåtar, ca 30 minuter. Grädda i 250 gr mitt i ugnen, ca 8 minuter. Pensla kringlorna med smör och doppa dem i en blandning av socker och vanilj. Ska de frysas garnerar man dem efter att de har tinat.
Äppelkaka
Smält 1 hg smör
rör ner 1,5 dl socker
1,5 dl gräddmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver.
Grädda i en ganska stor bunke.
Täck med äppelskivor o grädda kakan i 175-200 gr.
När kakan varit i ugnen 10 min, strör man på rikligt med socker och kanel.
Grädda ca 20-25 min till och skär kakan i fyrkanter när den svalnat lite.
Havreflarn
2 dl havregryn
1½ dl socker
¼ dl sirap
100 g smält smör
2 msk grädde
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Blanda samman alla ingredienser. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt. Lägg inte kakorna för tätt eftersom de flyter ut ganska mycket. Grädda mitt i ugnen 1 175 grader ca 7-8 minuter. Ta inte ut dem för tidigt, de ska flyta ut. Låt kakorna kallna lite innan de lossas från plåten.
Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker
2 ägg
1 dl gräddfil
½ dl rårörda lingon
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form 1,5 l
Rör rumsvarmt smör och farinsocker poröst. Tillsätt äggen och rör kraftigt. Rör ner gräddfil och lingon. Blanda vetemjöl, kryddor och bikarbonat. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min.
Vinbärskaka
Ingredienser
8 bitar
· 3 st ägg
· 75 g smält smör
· 2 dl socker
· 1 tsk vaniljsocker
· 2 1/2 dl vetemjöl (alt. 1,5 dl vetemjöl + 1 dl mandelmjöl)
· 2 dl färska eller frysta vinbär
· + ev. extra bär till dekorering
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser förutom bären. Vispa inte!
3. Smöra och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant.
4. Häll i smeten och strö sedan över bären.
5. Grädda kakan ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
Rice-Krispies-tårta
Botten:
4 dl äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice krispies
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret lite i taget.Blanda försiktigt ner Rice krispies. Bred ut smeten på en bakpappersklädd ugnsplåt 30x40. Grädda marängen mitt i ugnen i 125 gr ca 60 -75 minuter tills den släpper från papperet. Låt svalna.
Kräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vipsgrädde
100 g smör
skal och saft av 1 citrron
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på svag medelvärme till en tjock kräm. Rör hela tiden och se till att inte krämen bränner fast i botten. Ta bort kastrullen från plattan så fort den tjocknar. Häll upp krämen i en skål och låt svalna.
Garnering:
3 dl vispgrädde
mörk eller vit choklad
färska jordgubbar eller hallon
Dela marängen i två lika stora delar. Bred krämen på ena halvan och lägg på den andra halvan. vispa grädden och bred den fluffigt på tårtan. Grovhacka chokladen och strö över den. Garnera med hallon eller jordgubbar.