Dessert
Rabarberkaka, brylépudding
Rabarberkaka
½ kg rabarber
150 g smör
150 g socker
1 msk mjöl
1 ägg
100 g krasade skorpor
50 g hackade mandlar
Smör röres med socker, sedan rörs övriga ingredienser ned. Rabarbern kokas sakta möra med litet socker. Häll i eldfast form, massan fördelas över rabarbern. Bakas i 200 gr i 30 min. Serveras med grädde eller crème fraiche.
Brylépudding
6 personer
Till karamellsåsen:
5 msk vatten
2 dl socker
Till puddingen:
8 dl standardmjölk
1 vaniljstång
1 dl socker
6 st ägg
- Gör karamellsåsen först. Hetta upp en tjockbottnad järnpanna. Lägg i sockret, droppa över vattnet och låt sockret smälta utan omrörning. När allt sockret smält och såsen är alldeles klar och genomskinlig tar det några minuter till. Nu kan man försiktigt röra lite. Först bildas stora bubblor, sedan små och då börjar såsen bli brun och ryka lite. Rör om och häll varsamt och genast såsen i botten av en stor eller flera mindre formar.
- Skär upp vaniljstången på tvären. Koka upp mjölken och vaniljstången, koka i två minuter. Fiska sedan upp vaniljstången och skrapa ur de svarta kornen. Blanda ner dem i mjölken. Låt svalna lite.
- Vispa äggen med sockret och häll mjölkblandningen över under omrörning. Häll eller sila ner smeten i de sockerglaserade formarna. Grädda i vattenbad dvs ställ formarna i en långpanna till hälften fylld med ljummet vatten.
- Grädda i nedre delen av ugnen en rätt stor form ca 45 minuter, små formar 25-30 minuter.