Fågel
Flygande Jakob, Kycklingwok, Kycklingpaj
Flygande Jakob
2 grillade kycklingar eller kycklingrester
2 bananer i skivor
1 paket bacon
2½ dl vispgrädde
tomatpuré+chilipulver+ ev. tabasco
1 dl jordnötter
persilja
Värm ugnen till 225 gr. Bena ur kycklingen och lägg bitarna i en eldfast form. Krydda om det behövs. Lägg bananskivorna över kycklingen. Vispa grädden och smaksätt med tomatpurén. Bred över kycklingen. Strö sedan över den skurna, knaperstekta baconen, jordnötter och persilja. Gratinera ca 20 minuter.
Asiatisk kycklingfiléwok
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 paprikor i olika färger
4 kycklingfiléer
2 msk olja
1 burk kokosmjölk
2 msk ostronsås
1-2 tsk sambal oelek
½ tsk salt
Rivet skal av ½ lime
Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Strimla kycklingfiléerna. Fräs grönsaker och kyckling i omgångar i oljan i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt kokosmjölk, ostronsås, sambal oelek och salt. Låt puttra i ca 5 min. blanda ner limeskalet i woken. Servera med jasminris och mango chutney.
Kycklingpaj i långpanna
pajdeg
6 dl vetemjöl
200 g smör
0,5 dl vatten
Fyllning
2 pkt bacon
4 kycklingfileér
1 msk matfett
salt, peppar
1 st purjolök
1 vitlöksklyftor pressade
1 dl gröna oliver
6 st ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
3 dl riven ost
Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut och lägg i en långpanna, nagga och ställt kalklt i 30 minuter, förgrädda i 225 gr , 10 min.
Stek strimlat bacon utan fett. Ta upp baconet ur pannan. Tärna kycklingen och stek i matfett. Salta och peppra. Skölj och strimla purjolöken, fräs den mjuk i matfett tillsammans med vitlöken.
Fördela bacon, kyckling och lökfräset i pajskalet. Strö över delade oliver.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peoppar. Häll blandningen i formen.
Grädda i 200 gr ca 30 minuter
Servera gärna skuren i rutor med en god sallad.