Fisk

Kryddgrön lax, saltbakad lax, kräftsoppa, sjösalatoast, laxgratäng, Janssons frestelse, ugnsbakad hälleflundra, fisksoppa

Kryddgrön lax i ugn

Ca 1 kg lax

1 citron

1 msk salt

3 dl kryddgrönt, gärna en blandning av persilja, dill och gräslök

2 dl vispgrädde

1-2 msk senap

1 krm mald svartpeppar

Tina laxen så mycket att den fortfarande är lite frostig i mitten. Dela den mitt itu på längden. Låt kniven följa ryggbenet. Skär bort så många ben som möjligt.

Lägg de två nästan benfria filéerna med köttsidan upp på ett ugnssäkert fat. Pressa citronsaft över fisken och strö på salt. Låt gärna stå en kvart. Klipp det kryddgröna över laxen, lägg på aluminiumfolie och ställ in formen i 200 graders ugn i 20 minuter.

Vispa grädden men bara så mycket att den fortfarande är flytande.  Blanda i senap och peppar. Ta formen ur ugnen, ta bort folien och häll på gräddblandningen. Höj nu ugnsvärmen till 225 grader och låt laxen stå 15-20 minuter.  Ett läckert bubblande fat kan du nu ta ur ugnen och servera med ångande, nykokt potatis och en god sallad.

 

Saltbakad lax

800 g lax, helst av mittbit

5-8 dl grovt salt

1 msk olja

 

Filea laxen, ta ev. bort skinnet. Skölj noga och torka laxbiten. Strö saltet i en ugnssäker form. Lägg filéerna med köttsidan  upp ovanpå saltet. Pensla med oljan och ställ in fatet i 200 gr ugnsvärme - mitt i ugnen - 20 min.

 

Kräftsoppa

Finare variant

4 pers.

ca 1 kg kokta kräftor

½ gul lök

2 lagerblad

1 skivad morot

½ kryddmått timjan

4 vitpepparkorn

5 dl fiskbuljong

2 dl torrt vitt vin

4 dl vispgrädde

1 tsk tomatpuré

 

Pilla kräftorna och fräs skalen i en gryta tillsammans med grönsakerna och kryddorna. Häll på fiskbuljong och vitvin så det täcker och koka i 30 minuter. Häll på grädden och koka ytterligare 30 min. Sila och koka ihop till lagom konsistens, red av med litet majzenamjöl utrört i lite vatten, blanka av soppan med en rejäl klick smör. Lägg de pillade kräftstjärtarna i varma djupa tallrikar, slå på ca 2 cl cognac och häll över den varma soppan.

 

Kräftsoppa

4 pers.

1 kg kokta kräftor, tinade

1 gul lök, skalad och hackad

1-2 vitlöksklyftor, pressade

matfett

4 msk tomatpuré

1 liter vatten

2 fiskbuljongtärningar

3 msk vetemjöl

2 dl mjölk

2 dl grädde

ev 1 dl hackad dill

vit- eller cayennepeppar

 

Skala kräftorna, spara kräftstjärtarna. Lägg skal och klor i en kraftig plastpåse och stöt sönder dem med t ex en mortelstöt.

Fräs lök, vitlök och de stötta kräftskalen några  minuter i matfettet. Tillsätt tomatpuré, vatten och buljongtärningar. Koka under lock ca 15 minuter.

Sila bort skalen. Häll tillbaka spadet i grytan. Rör ut vetemjölet i lite av mjölken och grädden i grytan. Häll resten av mjölken och grädden i grytan. Rör ner redningen och koka några  minuter.

Lägg i kräftstjärtarna och ev. dill. Smaka av. Servera med vitt rostat bröd.

 

Sjösalatoast

 

4 port.

4 skivor vitt bröd

1 msk smör

4 msk gräddfil

4 msk majonnäs

1 tsk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad

1 tsk pressad lime

några droppar mild tabasco

salt och peppar

20 kräftstjärtar

2 msk sikrom

8 tunna skivor rökt lax

Till servering: lime och salladsblad

 Ta ut rundlar ur brödskivorna med hjälp av ett glas eller kakmått ca 4 cm i diameter. Smörstek brödskivorna i stekpannan. Låt svalna.

Blanda gräddfil, majonnäs, dragon och limesaft. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Rör ner kräftstjärtar (spara några till garnering) och sikrom. Fördela röran på brödskivorna och linda laxskivorna runt dem. Garnera med kräftstjärtar och dragon. Lägg upp toasten på tallrik med lime och salladsblad.

Laxgratäng på Skelleftevis

700 g lax

riven västerbottenost

salt, peppar

 Skär laxen i tunna skivor på snedden - för att få ut så stora skivor som möjligt - salta, peppra och fördela osten över skivorna. Rulla ihop och lägg 4-5 per person i en eldfast form eller ännu hellre i portionsformar.

Guldmos:

1 kg mandelpotatis

2 äggulor

ev. grädde eller smör

 Gör moset och spritsa sex små potatistoppar per person

Sås:

2 msk smör

2 msk mjöl

1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond

1 dl vatten

1 dl vitt vin

3 dl grädde

 

Häll såsen över laxrullarna. Gratinera i 225 gr tills moset fått fin färg.

Garnering (per portion)

1-2 msk löj- eller sikrom

fint hackad rödlök

dillvippor och limeklyftor

 

 Janssons frestelse

10-12 potatisar

1 ask ansjovisfileée + spadet

3 medelstora lökar

4-5 msk smör

2-3 msk skorpmjöl

2 dl tjock grädde

 

Skala och kör potatisen i en ganska fin rivskiva till tunna strimlor. Skölj dem i kallt vatten och torka den väl avrunnen i en tjock handduk. Skala och skär löken i tunna ringar och smörkoka den blank och mjuk i smör..

Varva potatis, lök och små bitar av ansjovis och ansjovisspadet. Låt det övre lagret bestå av prydligt lagda potatisstrimlor. Strö på skorpmjöl och smör. Ställ in formen i 225 gr i ca 20 min tills frestelsen börjar få färg.. Häll då på grädden runt om vid sidan så inte den fina ytan förstörs. Grädda ytterligare i 20-25 min i ugnen. Minska ev på värmen mot slutet. En kall öl är perfekt till.

 Bakad hälleflundra med äggsås

4 personer

1 kg hälleflundra

salt och peppar

 1 msk smör

2 msk mjöl

5 dl mjölk

3 finskurna vårlökar

4 kokta hackade ägg

1 dl finhackad dill

ca 2 msk ansjovisspad

 riven pepparrot

plockad dill

Sätt ugnen på 150 grader. Skär hälleflundran i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om och lägg en klick smör på varje bit. Placera dem på en smord form och baka dem i ugnen till dess att innertemperaturen är 45-46 grader, vilket tar ca 15 minuter. Tag ut formen ur ugnen och täck över den med plast och låt innertemperaturen stiga ytterligare till 47-48 grader. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i mjölken lite i taget och vispa samtidigt så att det inte bildas klumpar. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Smaksätt såsen med salt och peppar. Blanda ner lökarna, äggen och dillen och smaksätt med lite ansjovisspad. Servera hälleflundran med äggsåsen garnera med riven pepparrot och plockad dill.

 

Fisksoppa

2 hg räkor med skal

2 potatis

1 morot

1 bit purjolök

fiskfond ca 5 dl

1 dl grädde

1 dl vitt vin

2 hg lax

2 hg torskrygg

dill, salt, peppar

Rensa räkorna, och koka skalen ca 10 minuter. Skär potatis, morötter och purjolök i små skivor och koka i 20 minuter i buljongen och vinet. Mixa alltsammans och sätt till det silade räkskalsvattnet. Skär fisken i små kuber och koka sakta i grytan tillsammans med grädden.  Smaka av med salt och peppar och strö dill över. Lägg de rensade räkorna i botten på tallriken, och häll soppan över. Ät gärna en varm baguette till.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Välkommen till gunskokbok.n.nu.

Smaklig spis med mina lättlagade och goda recept!

 

Jag lagar gärna vilträtter och fisk!

 

Håll till godo!

 

 

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)